Geschiedenis

Natural Balance is ontwikkeld door Gene Ovnicek. Hij was van jongs af aan niet alleen geïnteresseerd en geïntrigeerd door paarden maar had op zijn 13e al een paard waarvan hij zelf de hoeven bijhield, net als de paarden van zijn broers. Later is hij door scholing en inspiratie van verschillende hoefsmeden het vak professioneel gaan doen. In de volgende 20 jaar kwam hij regelmatig problemen tegen die hij niet traditioneel kon oplossen met wat hij geleerd had. Dat bracht hem aan het denken over onder andere hoe het kon dat paarden in het wild zich zo goed bleken te redden zonder hoefsmid.

Gene Ovnicek

Gene Ovnicek

 

Wij verwachten veel van onze paarden en wij bepalen ook hoe de hoeven er uit moeten zien, wat de goede hoek is, hoe lang de hoefwant moet zijn, dat links en recht gelijk moeten zijn, enz… De wilde paarden redden zich prima zonder ingrijpende orthopedische, laat staan optisch verantwoorde, “hulp”.

Daarom heeft Gene in 1986 en 1987 uitgebreid onderzoek gedaan onder de wilde paarden in Wyoming. Hij heeft foto’s en verf afdrukken gemaakt zodat hij kon bepalen welke delen en structuren de grond raken. Hij heeft de bewegingen geobserveerd en de hoefconditie door de jaargetijden heen.

Uit dit onderzoek kwam naar voren dat de hoeven er heel anders uitzien, en dat de drukverdeling anders is dan bij onze gedomesticeerde paarden. Bij de onderzochte paarden is rekening gehouden met de hardheid van de bodem waar ze op leven en de grote hoeveelheid beweging die ze per dag hebben.

Wilde paarden schijnen een groot gedeelte van het gewicht te dragen op hun zool en maar weinig op de hoefwand. Het draagvlak was voornamelijk verdeeld 1/3 voor het breedste gedeelte van de hoef en 2/3 achter dat punt. Een consequent patroon van 4 draagpunten was te zien onder elke hoef (mediale en laterale toon en verzen). Tussen de draagpunten aan de toon zat een verhard gebied. Dit is het afrolpunt, aangezien de hoefwand vanaf dit punt afgerond was. De afstand van de punt van de straal tot het afrolpunt

Verhoudingen wilde hoef

Verhoudingen wilde paardenhoef

varieerde van een kleine hoef (ijzer maat 00-0) van 2,5 cm, medium (ijzer maat 0-1) 3cm tot groot (ijzer maat 2-3) 4 cm.

Toonwand varieerde van 6 2/3 cm tot 8 ¼ cm (afhangend van de hardheid van de bodem). Hoek van de toonwand varieerde van 57 tot 68 graden bij zachte bodem. En 51 tot 57 graden bij harde bodem.

Nb. De functionele hoek van de hoef wordt bepaald tussen de hoefwand en de grond tijdens moment van gewicht dragen. Bijvoorbeeld als het paard op zachte grond staat zakken de verzenen iets weg tot de straal en zool de grond raken.

Uit de verfafdruk kwam verder dat de hoefwand verrassend weinig contact maakt. Paarden van de wat zachtere bodem hadden wat meer hoefwand contact maar de paarden van de harde bodem bijna geen. De straal, steunsels en de verharde zool aan de toon maakten wel contact.

Eerste conclusies:

De resultaten van dit onderzoek laten zien dat de wilde paardehoeven toch een ander beeld geven dan we gewend zijn van onze paarden. Het laat zien dat het gedeelte van de hoef dat het meeste gewicht kan dragen het achterste gedeelte van het breedste gedeelte van de hoef is.

Ook is duidelijk dat de wilde paarden ondanks de vele maten grotere belasting geen beengebrekken kennen zo als o.a. peesblessures.

Het feit dat de straal, steunsels en zool gemaakt zijn om gewicht mee te dragen kan bijdragen als je te maken hebt met problemen als bevangenheid, nauwe hoeven, scheuren in de hoefwand, enz.

Ook heeft de grond die samenpakt in de straalgroeves en straal wel een belangrijke rol in de gewichtsverdeling van het hele oppervlak van de zool en ook een functie in de cyclus van vernieuwing van de hoef.

Bij alle hoeven die onderzocht zijn was de kroonrand breed en recht boven de hoefwand in plaats van naar voren stekend. De hoefwand was bij alle hoeven recht van de kroonrand tot de grond.

Algemene conclusies:

Nu, ruim 20 jaar later, is duidelijk dat de informatie van de wilde paarden een verandering heeft teweeggebracht bij hoe wij omgaan met onze gedomesticeerde paardenhoeven. En er is nog steeds een hoop te leren van de paarden die erg goed gedijen in hun natuurlijke omgeving. Er zijn natuurlijk wel verschillen in omgeving en gebruik tussen wilde en gedomesticeerde paarden maar de structuren van de hoef en hoe de hoef moet werken zijn in principe gelijk.

In de jaren daarna gebruikte Gene deze bevindingen in het bekappen en beslaan van paarden. Langzaam begon de Natural Balance methode te ontstaan. Ook mede dankzij veel mensen die hij tegenkwam die in zijn ideeën geloofden en hebben bijgedragen. Zo als collega-hoefsmeden, maar ook dierenartsen en professoren. Mede hierdoor is de uiteindelijke methode ontstaan.

Ideale vorm

Ideale vorm

Wat houdt Natural Balance in?

1. Natural Balance is meer inzicht krijgen in de hoef door wetenschappelijk onderzoek en observaties van de natuurlijke hoef.

2. Natural Balance is begrijpen wat gezond en normaal is. En wat vervormd en abnormaal is. En hoe prestaties en rad zijn beïnvloed wordt door ongezonde en vervormde hoeven.

3. Natural Balance is begrijpen wat een goed functionerende hoef is en hoe je evenwicht kunt bereiken rond het hoefgewricht.

4. Natural Balance is een verzameling richtlijnen en principes hoe de hoef te onderhouden en vervormingen van de hoef te verhelpen.

5. Natural Balance is een verzameling richtlijnen om de hoef te bewerken dat de biomechanische werking ondersteund, met speciale aandacht voor de functie van het onderbeen en mediale/laterale balans.

6. Natural Balance is een verzameling richtlijnen die helpen de beweging van het paard beter te begrijpen vanuit het oogpunt van prestatie en rad zijn (a.w.: hoeflanding, paslengte, enz.)

Natural Balance heeft niet alleen maar te maken met wilde paarden, geen ijzer, en zelfs het afrolpunt, maar eigenlijk meer met het bereiken van de juiste hoefwerking en het voorkomen van kreupelheid in een steeds veranderende omgeving van de gedomesticeerde paarden.

Gene en iedereen om hem heen blijft dan ook bezig met onderzoek doen omdat er nog steeds een hoop te leren is.


One response to “Geschiedenis

  • Marrie Visser

    Zo zie je maar dat er heel veel te leren valt van moeder natuur. De oplossing van vele problemen is vaak zo voor de hand liggend, het probleem dat we ze niet willen zien. We zouden is wat vaker terug moeten gaan naar de basis!
    groetjes Marrie Visser

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: