Wat doen extreme weersovergangen met hoeven?

De laatste tijd merk ik dat veel mensen zich zorgen maken om wat ze zien aan de hoeven van hun paarden. Ook mij valt op dat meer werk heb aan het onderhoud van de hoeven van de paarden van mijn klanten. En natuurlijk is dat altijd van overgang van winter naar zomer. De temperatuur is anders en de dagen langer.

Maar de weersovergangen zijn zo extreem geweest de laatste tijd dat dit terug te zien is in de hoeven.

Hoeven zijn  gemaakt dat ze zich aanpassen aan de omstandigheden. Het is een flexibel werkend geheel. De vorm is anders in de zomer dan winter en of het droog en nat is zorgt ook weer voor verandering. Maar juist deze veranderingen zijn heen en weer geschoten de afgelopen maanden. Het is lang koud gebleven, de winter hield lang aan. Toen werd het warm en droog en weer koud en weer warm en nu weer koeler en nat.

Hoef in te natte omstandigheden

Hoef in te natte omstandigheden

De gevolgen zijn te zien; paarden kwamen wat moeilijker door hun wintervacht heen. Veel paarden hadden last van verkoudheid of koliek. Ook schimmel en luizen kwamen meer voor. En hoeven waren dan weer zacht en dan weer hard waardoor scheurtjes ontstonden, stralen waren hard en toen weer zacht waardoor stukken los lieten en bacteriën meer de kans hadden om rotzooi te trappen. Met als gevolg gevoeligheid in de hoeven, hoefzweren en witte lijn ziekte.

Hoef in droge wame omstandigheden

Hoef in droge warme omstandigheden

Dan komt natuurlijk ook nog de verandering van voeding erbij kijken. Paarden gaan weer de wei in en krijgen meer vers gras binnen. Dit zorgt dan ook weer voor veranderingen in lichaam en hoeven. De balans in de darmen zorgt de gezondheid van de hoeven.

Conclusie: raak dus nu niet meteen in paniek als je ziet dat de kwaliteit van de hoeven van je paard slechter zijn dan anders. MAAR  zie het als wel  een mogelijkheid om bewuster te worden hoe je paard in elkaar zit en te leren wat je paard eigenlijk nodig heeft.

Graag hoor ik  jullie ervaringen met de hoeven in deze periode. Wat je tegen komt en wat je ermee doet. Schrijf jullie reacties hieronder.

De bedoeling is dat ik regelmatig wat ga schrijven over de dingen die ik tegenkom in mijn werk met hoeven, paarden en hun eigenaren. Laat dus vooral ook weten als je ergens meer over wil leren.

Voor meer informatie mag je ook contact opnemen met mij:  joke.nibbelink@hetnet.nl


6 responses to “Wat doen extreme weersovergangen met hoeven?

 • Diana

  Inderdaad erg interessant en de moeite om over na te denken .
  Ik zie vooral dat voeten makkelijker scheuren . Zeker als er net wat te veel lengte komt .
  Belangrijk om zeer regelmatig even de vijl erlangs te halen .
  Mijn clubje heeft de mogelijkheid om 24/7 buiten te lopen . Hoop zo ook de hoeven in optimaal mogelijke omstandigheden te houden .
  Bij warme droge dagen laat ik de waterbak overlopen zodat ze toch een nattere plek hebben waar ze gaan staan om te drinken .
  Ben benieuwd naar andere bevindingen .

 • Yvonne

  Eigenlijk geen problemen hier met de hoeven. We nemen het weer zoals het komt, ik creëer geen natte plekken in droge periodes. M.i. is het even nat worden en dan weer droog slechter voor de hoeven dan langdurig droog zijn, of moet ik zeggen ‘droog’, want de vochtvoorziening komt van binnenuit. Alleen het buitenste laagje is hard, en dat is de bescherming van de hoef tegen de droge/harde(re) omstandigheden tijdens zo’n periode. De enige last die ik ervan heb, is dat die betonblokjes wat moeilijk te bekappen zijn 😉 Ik doe dat zeer regelmatig, dus het is nooit veel werk, alleen in die droge periodes bouwt zich altijd wel wat dode zool op die dan zo hard is dat je die niet wegkrijgt. Maar dat gebeurt dan tijdens de eerstvolgende natte periode weer, 2 daagjes laten weken in de plassen en dan schraap je alles er zo uit. Meestal komt er dan ook een laagje van de straal af, en daaronder ziet het er dan soms wat minder strak uit, maar dat lost zich meestal zelf op, of eventueel schrob ik het geheel even schoon met een dettol-oplossing.

  • Ronald ten cate

   Het beste middel is met regel maat van de dag de hoefen en de straal goed in smeren met hoefen vet of hoef olie dan is uit drogen bij voor baat voorkomen en zoals het spreek woord luidt beter voorkomen dan genezen! P.S.en vooral na het vijlen van de hoefen of tewel kappen beslaan,altijd daarna hoefen vet of hoef olie,aan brengen op de gehele hoef zowel onder als boven.

 • Isabel

  Hallo,

  kan het zijn dat je medicatie gebruik ook terug ziet in de hoeven? Mijn paardje heeft nl. in juni ontstekingsremmer en antibiotica gekregen, en nu valt het me op dat er langst de buitenkant van de hoef een ring of twee op komt te liggen.
  Waar de hoef dus iets dikker is dan anders. Weet je hier iets meer over?

  Groetjes Isabel

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: